Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Από τον Κιμ Γιονγκ Λί στον Ευ Βε Νι


Η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα της Ανατολικής Ασίας αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Στις 19/12/11 ανακοινώθηκε ο θάνατος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και κηρύχτηκε στην χώρα εθνικό πένθος. Τον διαδέχθηκε στην ηγεσία ο νεότερος γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Την Κυριακή 18/3/12 το ΠΑΣΟΚ εκλέγει τον νέο του ηγέτη. Οι υποψήφιοι είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και.....ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή μάλλον καλύτερα ο κανένας. Συνειρμικά ο κανένας στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστά οπότε μάλλον θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος ηγέτης. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαδέχεται τον ΓΑΠ ,υιό του δημιουργού του κινήματος,ο οποίος επίσης εκλέχτηκε με αντίπαλο τον κανένα. Δε το δαχτυλίδι της διαδοχής το έλαβε από τον προηγούμενο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη μετά από μια συνάντηση που είχαν.
Η Βόρεια Κορέα θεωρείται,και είναι,μια χώρα με ένα αυταρχικό καθεστώς και έλλειμα δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται δημοκρατική παράταξη και σοσιαλιστικό κόμμα. Αλήθεια πόσο δημοκρατική είναι μια παράταξη που θέτει ως υποψήφιο ένα πρόσωπο; Η δημοκρατία ως έννοια έχει κακοποιηθεί πλειστάκις από τους πολιτικούς και όσους θεωρούν ότι την εκπροσωπούν. Το ΠΑΣΟΚ και ο υποψήφιος ηγέτης του συνεχίζουν να σκυλεύουν έννοιες και ιδεολογίες,συνεχίζουν να εμπαίζουν την νοημοσύνη και ηθική του κόσμου προβάλλοντας μια φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστές τους ίδιους σε ρόλο σωτήρα. Την Κυριακή που θα εκλεχθεί ο κ. Βενιζέλος θα θριαμβολογήσει για την δύναμη της δημοκρατίας ξεχνώντας πως στην δημοκρατία ο πολίτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε υποψηφίους. Σαφώς δεν θα υπάρξει καμία διαφορά στην πολιτική του κινήματος ούτε και βέβαια η εκλογή Βενιζέλου θα καταφέρει να αναστήσει ένα πεθαμένο κ(ώ)μα. Αυτό όμως που θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο μηχανισμός του είναι να κρατήσει τα προσχήματα,να προσπαθήσει να πείσει έστω και την ύστατη στιγμή πως διαθέτει ψήγματα δημοκρατικής αντίληψης και λειτουργίας.
Επειδή όμως κάθε κωμωδία έχει και τις δραματικές της στιγμές,ο κ.Βενιζέλος ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που υποφέρει. Μάλιστα για να γίνει πιο πιστευτός η συγγνώμη ζητήθηκε επανειλημμένως,τουλάχιστον 5 φορές. Εδώ και δυο χρόνια ο κ.Βενιζέλος και ο υπόλοιπος “θίασος” ληστεύουν μισθωτούς και συνταξιούχους,στεγνώνουν την αγορά από ρευστό,στέλνουν 1.000.000 στο ταμείο ανεργίας,διαλύουν το κοινωνικό κράτος και βυθίζουν μια χώρα στην ύφεση. Μια πραγματική συγγνώμη θα ήταν να αποσυρθεί εν μια νυκτί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Αυτό όμως θα σήμαινε μια ριζοσπαστική και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής πλεύσης,ένα χτύπημα στο κατεστημένο,κάτι που ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ σαφώς δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέλαβε ένα κράτος και έναν λαό που τον βλέπει σαν θεό και θα τον λατρέψει σαν κάτι αντοίστιχο. Ο κ. Βενιζέλος θα παραλάβει ένα αποδυναμωμένο κόμμα,και θα έχει έναν λαό που θα τον βλέπει σαν εχθρό του. Ο λόγος δε που θα εκφωνήσει την Κυριακή θα είναι απλώς ο επικήδειος μιας ετοιμοθάνατης παράταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου